гр. София, ул. Костенски Водопад №119 | 0888 58 07 78

Естетични възстановявания

Естетични възстановявания

Естетични възстановявания

Естетичните възстановявания са важна част от съвременната стоматология. Усмивката е една от най-забележимите части на лицето. Красивата форма на зъбите и правилната им позиция правят човека по-привлекателен, с по-голямо самочувствие и по-висока самооценка. Основна задача на естетичната стоматология е да пренесе стандартите на природата и постигане на хармония. За да бъде постигната естетика се обединяват няколко стоматологични специалности – терапевтична и протетична стоматология, пародонтология и пародонтална хирургия, ортодонтия и ортогнатна хирургия, имплантология и други.

Естетичната стоматология се занимава с художествени реставрации, избелване, фасети и керамични корони, инлеи и онлеи, естетични инкрустации и импланти.

1.Как планираме естетичните възстановявания:

Започваме с един дълъг приемен час в кабинета. Правим фотоснимки на пациентите от различни ъгли (понякога и видеозапис) за да проследим динамиката и движенията на устните. Правят се измервания на лицето на пациента. От значение е цвета на лицето и устните. Прави се измерване на захапката и лицевите мускули. Обръща се внимание на пародонталното състояние.

2.След това правим анализ на състоянието на пациента и изготвяме план на лечение. За да бъде направен плана на лечение, предварително се вземат отпечатъци от челюстите на пациента и се свалят регистрати на захапката. Гипсовите модели се отливат в зъботехническа лаборатория. Монтират се в артикулатор и се прави анализ. Следва изработването на така наречения „wax up“ или восъчен моделаж. Това е прототип на усмивката на пациента. Вземаме отпечатък от „wax up“ и го пренасяме с помощта на композит в устата на пациента. Така пациентът може да види как би изглеждала усмивката му след естетичното възстановяване. На този етап зъбите не са изпилени и променени. Така можем да преценим дали усмивката е в идеален баланс с динамиката на устните и дали има правилна фонетика и добра оклузия.

3.Едва когато пациентът одобри своята визия, започваме работа по създаване на усмивката.