гр. София, ул. Костенски Водопад №119 | 0888 58 07 78

Миене на зъбите

Миене на зъбите

Миене на зъбите

Миенето на зъбите съпътства нашето ежедневие. Уменията за четкане на зъбите се изгражда в най-ранна детска възраст. Това е навик, на който много хора не обръщат голямо внимание, изпълняват го механично без да се замислят дали е правилно или не. Пациентите често допускат грешки.

Една от най-основните грешки е свързана с продължителността на четкане. Част от хората четкат зъбите си по-малко от минута. Това време е крайно недостатъчно, дори пациентът да използва електрическа четка за зъби. Необходими са поне три минути с обикновена четка за зъби и около две минути за електрическата.

Друг проблем е посоката, в която пациентите четкат зъбите си. Правилно е движенията да са вертикални и четката да е под ъгъл от 45 градуса. Много от пациентите използват хоризонтални движения, защото са по-лесни. Така освен, че остава голямо количество плака, могат да се получат и изтривания в областта на шийките на зъбите (т.нар. клиновидни дефекти). Те се образуват още по- бързо ако има силен натиск с четката за зъби.

От значение е изборът на четка за зъби. Повечето пациенти избират четките си на случаен принцип. По-твърдата четка води до изтриване на емайла, особено ако се използва продължително време. От друга страна, прекалено меката четка не може ефективно да отстрани плаката и често се получава гингивално възпаление или зъбен кариес. Хората избягват да мият места, които им причиняват болка, кървене или са по-чувствителни, като по този начин проблемът се задълбочава. Непочистването на тези зони води до задържане на храна, и вследствие на това до още по-сериозно възпаление и кървене.

Миенето на зъбите непосредствено след консумацията на високо киселинни храни и напитки може да доведе до увреждане на емайла. Тези високо киселинни храни и напитки разтварят повърхността на емайла и го правят лесен за изтриване от четките за зъби. Ето защо е необходимо зъбите да НЕ се четкат веднага след тези храни и напитки. Слюнката има способност да буферира Ph. Времето, необходимо за възстановяване на емайла след действие на киселините е около 30 минути. Затова се препоръчва първо изплакване с вода и след като минат 30 минути зъбите могат да бъдат изчеткани.

Необходими са и правилни грижи за четката за зъби. Тя трябва да бъде добре измита, да не остава паста, която изсъхва или храна, която да благоприятства развитието на микроорганизми. Те попадат в устата при следващото миене.

Друга грешка при съхранението на четката е да се оставя постоянно влажна. Това отново благоприятства развитието на микроорганизми. Затова след миене, четката не трябва да се похлупва с капачета или да се поставя в кутия. Най-добре е ако е възможно след сутрешното измиване да се извади от банята и да се постави за малко на слънчева светлина, която има бактерициден ефект.

Четките за зъби на семейството не трябва да се допират една до друга, защото така се заразяваме един друг с бактерии.

Не трябва да забравяме да подменяме четките си на 3-4 месеца, защото косъмчетата променят гъвкавостта си и стават неефективни при четкане. Също така четката се колонизира от много микроорганизми.